Φορτιστές κινητών: Εφόσον είσαι χρήστης smartphone γνωρίζεις πολύ καλά το πόσο σημαντική είναι η άμεση φόρτιση της εκάστοτε συσκευής. Πιθανότατα όμως, κάτι θα σε έχει μπερδέψει επίσης καθώς η φόρτιση μέσω USB έχει γίνει κομματάκι πολύπλοκη! Τι εννοούμε; Ότι οι φορτιστές κινητών διαθέτουν διάφορους τύπους θυρών και ταχύτητες για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων. Κάθε τύπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυνατότητες, αν όμως δεν τα γνωρίζεις, απλώς θα τους βλέπεις όλους ίδιους! Αν λοιπόν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτή, τότε έχεις έρθει στο σωστό σημείο! Στο παρόν άρθρο, θα ξεδιαλύνουμε το μπέρδεμα πίσω από τους διαφορετικούς φορτιστές κινητών και θα στα απλοποιήσουμε όλα!

Φορτιστές κινητών: Οι γενιές USB και οι ταχύτητες φόρτισης

Οι διάφορες εκδόσεις USB αφορούν τόσο στην εκάστοτε γενιά USB όσο και στην ταχύτητα της ίδιας της τεχνολογίας USB. Συνήθως όσο πιο νέα η γενιά, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων. Οι πιο συνηθισμένες εκδόσεις USB είναι οι ακόλουθες:

  • USB 1.1

Η πρώτη έκδοση του USB, που κυκλοφόρησε το 1998. Το USB 1.1 υποστηρίζει μέγιστο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 12 Mbps που είναι αρκετό μόνο για βασικές εργασίες. Είναι επίσης αδύναμο για την παροχή ισχύος και τη φόρτιση συσκευής, με μέγιστο ρεύμα 500 mA στα 5V.

  • USB0

Η δεύτερη έκδοση του USB, που κυκλοφόρησε το 2000. Υποστηρίζει μέγιστο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 480 Mbps, που είναι δέκα φορές ταχύτερος από το USB 1.1. Eισήγαγε επίσης μεγαλύτερη παροχή ισχύος, με μέγιστο ρεύμα 500 mA στα 5V ή 900 mA στα 5V για φόρτιση.

  • USB 3.0 και USB 3.1

Τα USB 3.0 και USB 3.1 είναι οι επόμενες εκδόσεις USB, που κυκλοφόρησαν το 2008 και το 2013, αντίστοιχα. Υποστηρίζουν ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων, έως 5 Gbps για USB 3.0 και έως 10 Gbps για USB 3.1.

Φορτιστές κινητών: Οι τύποι καλωδίων και θυρών USB

Υπάρχουν ακόμα διάφοροι τύποι καλωδίων και θυρών USB, το καθένα με το δικό του σχήμα, μέγεθος και δυνατότητες. Οι πλέον συχνοί τύποι είναι:

  • USB Type-A

Η πιο κλασική και ευρέως συχνή θύρα, που υπάρχει στους περισσότερους φορτιστές κινητών και τις παλαιότερες συσκευές.

  • USB Type-B

Συνήθως δεν αφορά φορτιστές κινητών, αλλά τη φόρτιση hardware για υπολογιστές.

  • USB Type-C

Η νεότερη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία που θα τη βρεις στα περισσότερα νέα smartphones, tablets, και laptops.

  • Micro-USB

Μια πολύ ευέλικτη και αρκετά διαδεδομένα θύρα φόρτισης για παλαιότερα smartphones και tablets. Είναι συμβατό τόσο με USB 2.0 όσο και με USB 3.0.

  • Mini-USB

Ένας μικρότερος και λεπτότερος τύπος USB, που συναντάμε συχνά ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, συσκευές αναπαραγωγής MP3 και κάποια smartphones.

  • Lightning

Αποκλειστικά για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων από και προς τις συσκευές της Apple (iPhone, iPad, iPod). Είναι παρόμοια σε μέγεθος με το Micro-USB αλλά πιο λεπτή.

Φορτιστές κινητών: Βρες την ησυχία σου με ένα USB Hub!

Για να μη σε απασχολεί τίποτα: Ούτε ο εκάστοτε τύπος, ούτε η συμβατότητα, ούτε η χρονολογία προμηθεύσου ένα USB Hub. Τα περισσότερα δεν περιλαμβάνουν απλά περισσότερες υποδοχές αλλά υποστηρίζουν και διαφορετικές θύρες (π.χ. USB-A & USB-C). Είναι ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος για να έχεις ένα τακτοποιημένο περιβάλλον φόρτισης για πολλές συσκευές.

Ασύρματοι φορτιστές κινητών: Η νέα γενιά φόρτισης

Εδώ και αρκετό καιρό όμως, οι νέες σύγχρονες τάσεις δείχνουν… ασύρματη φόρτιση! Η εποχή που μας απασχολούσε η συμβατότητα και ψάχνουμε να βρούμε ποιο cable πάει πού, αρχίζει δειλά-δειλά να ξεθωριάζει. Πλέον, στο προσκήνιο έχουμε τους ασύρματους φορτιστές κινητών που η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιο πρακτικοί και λειτουργικοί. Τα δημοφιλέστερα μοντέλα λοιπόν, είναι τα εξής:

  • Qi standard & Qi2

Το Qi είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ασύρματης φόρτισης. Είναι ευρέως συμβατό με τα περισσότερα smartphones και λοιπές συσκευές όπως smartwatches, ακουστικά ή και laptops. Η επαναστατική του διαφοροποίηση, αφορά στη δυνατότητα χρήσης ίδιας επιφάνειας φόρτισης Qi για πολλές συσκευές, χωρίς διαφορετικά καλώδια ή προσαρμογείς!
Η διαφορά ανάμεσα στο Qi standard και το Qi2, έχει να κάνει με την ταχύτητα φόρτισης. Με το Qi2 κάποιες συσκευές μπορούν να φορτίζουν στα 15 watt, μια αισθητή βελτίωση από το Qi standard (5 watt).

  • MagSafe

Η μαγνητική τεχνολογία της Apple για ασύρματη φόρτιση σε συγκεκριμένα iPhones. Ένας κυκλικός μαγνητικός φορτιστής που εφαρμόζει στο πίσω μέρος και διατηρεί τη συσκευή στη θέση της για αποτελεσματικότερη φόρτιση.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Φορτιστές κινητών & άλλων συσκευών: Οι διαφορετικές θύρες τους»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα για την τεχνολογία και τα αγαπημένα σου gadgets στο Belkin blog.