Υπερθέρμανση κινητού τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που συμβαίνει σε όλους μας, ειδικά όταν είμαστε στην παραλία το μεσημέρι. Το σύνηθες σενάριο, έχει ως εξής: Έκανες τη βουτιά σου στη θάλασσα και μετά ανοίγεις την τσάντα σου για να πάρεις το κινητό σου. Εκείνο είναι τόσο καυτό που δεν μπορείς ούτε να το κρατήσεις! Στην οθόνη υπάρχει και η ειδοποίηση ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κανονικά, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του! Το συγκεκριμένο περιστατικό σε αγχώνει για δύο λόγους: αφενός διότι δεν μπορείς να λάβεις και να πραγματοποιήσεις κλήσεις κι αφετέρου διότι φοβάσαι μήπως χάλασε η συσκευή! Αρκετοί μάλιστα το απομακρύνουν από κοντά τους μην τυχόν και γίνει καμιά έκρηξη!
Τι προκαλεί την υπερθέρμανση κινητού
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η υπερθέρμανση κινητού συμβαίνει κυρίως τους θερινούς μήνες, όταν ο υδράργυρος αγγίζει πολύ υψηλές τιμές. Τελικά η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο εμάς! Ακριβώς όπως εσύ ιδρώνεις και δεν είσαι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, έτσι και η συσκευή υπολειτουργεί και κολλάει. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
Οι εργοστασιακές προδιαγραφές των κινητών αναφέρουν ότι σχεδιάστηκαν ώστε να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μέχρι 35ºC. Το κινητό σου λοιπόν είναι στην ξαπλώστρα, απευθείας εκτεθειμένο στον ήλιο ή μέσα στην τσάντα σου πάνω στην καυτή άμμο. Η θερμοκρασία σε εκείνα τα σημεία ξεπερνά ακόμα και τους 40 βαθμούς. Και μάλιστα η συσκευή σου μένει εκτεθειμένη και για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να λειτουργήσει, ξοδεύει περισσότερη ενέργεια και αυτό προκαλεί την υπερθέρμανση κινητού. Επιπλέον, αν το κινητό σου είναι σε απευθείας επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, η φωτεινότητα της οθόνης είναι στο 100%. Αυτό το γεγονός επισπεύδει την υπερθέρμανση κινητού και φυσικά αδειάζει γρηγορότερα την μπαταρία. Ασφαλώς θα έχεις προσέξει ότι κατά την υπερθέρμανση κινητού η μπαταρία φτάνει στο ναδίρ σε χρόνο dt.
Πώς να αντιμετωπίσω και πώς να αποφύγω την υπερθέρμανση κινητού
Αν η υπερθέρμανση κινητού έγινε ήδη, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Βάλτο στον ίσκιο, μην το χρησιμοποιείς μέχρι να κρυώσει και για παν ενδεχόμενο, απομάκρυνέ το από κοντά σου. Το θέμα όμως είναι να μη φτάσεις στην υπερθέρμανση κινητού, αλλά να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη ώστε να την αποφύγεις. Σου παραθέτουμε μερικά tips ώστε να γλιτώσεις την υπερθέρμανση κινητού:
- Κλείσε τις εφαρμογές και το Bluetooth, εφόσον δεν τα χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι και τις παραλίες, αλλά τη γενικότερη χρήση της συσκευής. Τα προγράμματα -ακόμα κι εκείνα στο παρασκήνιο- και η διαρκής αναζήτηση σύνδεσης, καταναλώνουν ενέργεια. Μην εξαντλείς τη συσκευή σου άσκοπα και μη μειώνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.
- Αφαίρεσε τη θήκη. Οι θήκες όχι μόνο παγιδεύουν τη θερμότητα σαν θερμοκήπιο αλλά μπλοκάρουν και το πέρασμα του αέρα που θα δρόσιζε λίγο το κινητό. Αν μάλιστα οι θήκες, δεν είναι θήκες Belkin αλλά αμφίβολης ποιότητας, η υπερθέρμανση κινητού είναι θέμα χρόνου.
- Απλά μην το έχεις τόση ώρα στον ήλιο! Τα scroll στο newsfeed και τα dm μπορούν να περιμένουν μέχρι να πάτε στο ταβερνάκι. Καλύτερα διάβασε ένα βιβλίο και άσε το κινητό στη σκιά!
- Σε καμία περίπτωση μην το φορτίζεις χρησιμοποιώντας το παράλληλα. Ούτε με φορτιστή, ούτε με powerbank, ούτε ενσύρματα, ούτε ασύρματα. Μάλιστα, κατά τη φόρτιση στο σπίτι (γιατί για φόρτιση στην παραλία δεν το συζητάμε καν!), φρόντισε να το τοποθετείς σε σκληρές επιφάνειες. Προτίμησε το κομοδίνο ή το τραπέζι έναντι του χαλιού ή του καναπέ. Τα τελευταία, απορροφούν μέρος της θερμότητας και οδηγούν ευκολότερα στην υπερθέρμανση κινητού. Για να έχεις την ασφαλέστερη και ταχύτερη δυνατή φόρτιση, ρίξε μια ματιά στους φορτιστές της Belkin. Διαθέτει τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη γκάμα σε φορτιστές τοίχου, φορτιστές αυτοκινήτου, Powerbanks και ασύρματους φορτιστές.